Bődy József egykori vasvári polgár I. világháborús emlékiratait tavaly mutatták be Vasváron, a Bendefy könyvtárban. A könyvbemutatón Sejber Mihály alpolgármester, tanár, szobrászművész, prof. dr. Bődy Pál történész, Bődy József fia és dr. Károsy Csaba, a szombathelyi földrajz tanszék alapítója, a könyv gondozója is jelen volt. Később Bődy József történész fia tartott előadást kivándorlás témakörben a Vas-Vár Örökség Népfőiskola vendégeként. Írását az október 23-ai ünnephez is kapcsolódó kivándorlás kérdéskör kapcsán közöljük.

„Több kérdés merül fel ezzel a témakörrel kapcsolatban. Valójában mit tudunk a 20. század nagyméretű kivándorlásáról és mit érdemes tudni róla? És miért? Mennyire hasonlítható azokkal a munkavállalói folyamatokkal, mint az ingázás, átköltözés új munkahelyre vagy a külföldre távozás? Milyen tényezők vezetnek ahhoz a döntéshez, hogy elhagyjuk lakóhelyünket? Ezeket a kérdéseket szeretném röviden megvizsgálni egy történeti korszak tapasztalatai keretében.

Édesapám Bődy József Vasváron született, itt járt elemi iskolába, de fiatal korában elkerült a városból. Itt van eltemetve a családi sírban. A második világháború következtében családjával együtt kivándorolt, tehát személyesen tapasztaltam a kivándorlással járó viszontagságokat. Egyetemi tanulmányaim során foglalkoztam a történeti kivándorlással és több tanulmány szerzője vagyok. Szívesen teszek eleget az Alpolgármester Úr felkérésének, hogy közöljem ismereteimet erről a történelmi témáról.

A város szellemi életét immár hosszú évek óta meghatározó Vas-Vár Örökség Népfőiskola elnökét: Baranyai Gábort kérdeztük egyesületük múltjáról és jövőképéről, miközben a legmeghatározóbb előadások is újra előtérbe kerültek.

– Milyen célból, milyen elvek alapján alapítottátok az egyesületet?

– Az egyesület 2002-ben alakult. A tagok Molnár V. József grafikusművész, néplélek- és néprajzkutató vasvári előadásait hallgatva, Jóska felvetésére döntöttek úgy, hogy egyesületet alapítanak, és az Örökség Népfőiskolai Szövetség tagegyesületévé válnak. A megalakulásban oroszlánrésze volt Sejber Mihálynak, Drimmer Lászlónak és Németh Imre Zsoltnak. Jómagam, 2004 decemberében a gyászos emlékezetű, kettős állampolgárságról szóló népszavazás hatására csatlakoztam az egyesülethez. Célunk, hogy a nemzet, a vallás, a társadalom és az egyén szerves egységben működjön, a magyar kultúrát, történelmet, néphagyományt mindjobban megismerjük és megismertessük.


2015. október 28-án szerdán 18 órakor Raffay Ernő történész tart előadást Vasváron a Nagy Gáspár Kulturális Központban. Előadásának címe: A magyarországi szabadkőművesség története.

Belépődíj 500 Ft, népfőiskolai tagoknak és diákoknak ingyenes.

Raffay Ernő szabadkőművességről írt könyvei az előadás után kedvezményesen megvásárolhatóak.

Szerzetesek szekere

Október hónapban zajlanak a Magyar Katolikus Kulturális Hetek programjai, a programsorozathoz kapcsolódóan Vasváron a Domonkos Rendtörténeti Gyűjtemény szervez kiállítást.
A „Szerzetesek szekere – utazó szerzetesek” című kiállítást október 9-én, pénteken délután 5 órakor Kostecki Andrzej domonkos atya nyitja meg a Vasvári Múzeumban. A programon közreműködik a Városi Kórus, a megnyitó után pedig Kostecki Andrzej domonkos atya és Fernandes Loyd verbita atya beszélget az utazással kapcsolatos élményeikről.


Czakó Gábor 2015.09.30-ra meghirdetett előadása (Juliánusz barát mai ajándéka) november 4-én lesz megtartva.

Októberi előadások:

2015.10.14 – Czakó Gábor: Az Antikrisztus és mi

2015.10.28 – Raffay Ernő: A magyarországi szabadkőművesség története

Dr  Schöpflin György,  európai parlamenti képviselő   

2015. május 29-én pénteken Vasvárra látogat, és megtekinti a Domonkos Kolostort és az országban egyedülálló Domonkos Rendtörténeti Gyűjteményt.

16.30-tól a Békeházban  a képviselő úrral való találkozóra  és beszélgetésre hívunk minden érdeklődőt, melynek keretében szó lesz arról is, hogy Vasvár városa és az Európai Békevárosok Szövetségének kapcsolatrendszerét az EU-val miképpen lehet erősíteni.

Ezenkívül az európai unió aktuális ügyeit (bevándorlás, stb.) szintén meg lehet vitatni.

Tisztelettel várunk a rendezvényre, melynek házigazdája:

V. Németh Zsolt államtitkár, országgyűlési képviselő

Támogatók

 

Vasvár Város Önkormányzata
 
Nagy Gáspár Kulturális Központ
 

Galambos István

 

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Ajánló

Búzaszem – film

Magyar Nyugat Könyvkiadó

 

 

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés