A Vas-Vár Örökség Népfőiskola szeretettel várja a

"Szent háromságnak az én életemet..."
Válogatás a Hegyháti Kistérség szakrális kőemlékeiből
(fotódokumentáció)


címmel tartandó kiállításra

Helye: SZOMBATHELY, Ady tér 5.  MMIK Élő-Tér Galéria

2012.12.07-én (pénteken) 16.00 órakor

A kiállítást megnyitja: V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár

Közreműködik: Bozzai Nóra népdalénekes

A fotókat készítette Sejber Mihály művész-tanár és Tausz István helytörténész


2012. november 29-én 17 órakor vendégünk lesz Wittner Mária, országgyűlési képviselő, 56-os halálraítélt. Délután öt órától a Nagy Gáspár Kulturális Központban várja beszélgetésre az érdeklődőket.

A beszélgetéshez kapcsolodóan november 27-én 18 órakor levetítésre kerül a Hóhér, vigyázz! című film szintén az NGKK Tretter termében.

A rendezvényekre a belépés ingyenes.

A rendezvény támogatója:
Nagy Gáspár Kulturális Központ (Vasvár, Bartók B. u. 4.)
tel.: 94/573-070; honlap: http://www.ngkk.hu; villámposta: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.November 28-án 18 órakor Molnár V. József tart előadást Advent és gyertya címmel a Nagy Gáspár Kulturális Központban.

Belépődíj: 500 Ft (népfőiskolai tagoknak és diákoknak ingyenes)

A rendezvény támogatója:
Nagy Gáspár Kulturális Központ (Vasvár, Bartók B. u. 4.)
tel.: 94/573-070; honlap: http://www.ngkk.hu;
villámposta: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Kedves  olvasó!

Vasvárról öten vettünk részt azon az emléktúrán, melyet Bedécs Gyula tanár úr szervezett az I. világháborús olasz front helyszínére. 2012. július 6. és 8. között három napot töltöttünk a Doberdó közeli karszton. Szállásunk Sezana három csillagos szállodájában, a Golden Pickben volt, amit remek kiszolgálás, bőséges étel-ital kínálat jellemzett. Különösen finom volt a helyben főzött sörük.


Zentai Zoltán, egyetemi adjunktus tart vetítettképes előadást szibériai útiélményeiről Vasváron, a Nagy Gáspár Kulturális Központban 2012. október 24-én, szerdán este 6 órakor.

Belépődíj: 200 Ft (népfőiskolai tagoknak és diákoknak ingyenes)

A rendezvény támogatója:
Nagy Gáspár Kulturális Központ (Vasvár, Bartók B. u. 4.)
tel.: 94/573-070; honlap: http://www.ngkk.hu;
villámposta: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.Vasvár Város Önkormányzata, a Vas-Vár Örökség Népfőiskola és a Városi Múzeum tisztelettel meghívja Önt 2012 szeptember 28-án, pénteken 17 órára a Vasvári Múzeum könyvtártermébe A békekötés művészete című előadásra. Az előadást Jean-Pierre Bois, francia hadtörténész, a Nantes-i Egyetem professzora tartja. Az előadást tolmácsolja Tóth Ferenc, a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpontjának tudományos főmunkatársa.

 

Mentés

Nagy Gyula: Életmódtörténet, elődeink étkezési kultúrája (Türk, iráni, kaukázusi, kárpát-medencei örökségünk)
Nagy Gyula nyugalmazott tanár. Előadása az alábbi témakörök rövidített változata: Vázlat elődeink étkezési kultúrájának históriájához, Áldomás és torozás. Csanak és kalán, Tokánytól gulyásig, Kásatörténet, Tüzek kinn és benn, Az esztendőkör asztala, A vasárnapi ebéd

Kovács Jenő: Magyar népírtás Erdélyben 1848-49-ben (Amiről nagyon kevesen nagyon keveset tudnak.)
Kovács Jenő építőmérnök. Vetített képes előadást tart az erdélyi szórvány pusztuló műemlékeiről. A magyar történelem olyan fejezetéről beszél, amely nem nagyon ismert a közvélemény előtt. Ez az 1848-49-es szabadságharc alatt a magyar falvak és városok ellen elkövetett román támadások és a lakosság kegyetlen kiírtásának története.

Dr. Balogh Lajos: Özönnövények mindenütt – növényi inváziók hazánkban és a nagyvilágban
Dr. Balogh Lajos PhD, botanikus muzeológus, tárvezető. Kutatási területe: A Magyarországon inváziós növényfajok taxonómiai, florisztikai és társulástani kutatása, történeti és jelenkori herbáriumok, botanikatörténet.

Molnár V. József
Molnár V. József grafikus, néplélek-kutató, a hagymányos népi életmód kutatója, népfőiskolánk szellemi elindítója.

Jáki Teodóz atya: Ostyahordás

Jáki Teodóz OSB bencés tanár, zenetudós, a csángó nép ismerője és kutatója. Visszatérő, kedves vendégünk. Az ősi felvidéki népszokásról, az ostyahordásról, ostyatörésről és a hozzá kapcsolódó karácsonyi-adventi hagyományokról tart előadást.

Támogatók

 

Vasvár Város Önkormányzata
 
Nagy Gáspár Kulturális Központ
 

Galambos István

 

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Ajánló

Búzaszem – film

Magyar Nyugat Könyvkiadó

 

 

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés