November 28-án, szombaton 10 órakor Németh Zsolt fizikus tart előadást a veleméri Árpád-kori templomban. Az előadás ingyenes. A templom védett műemlék, ezért a látogatóknak 300 Ft-os belépődíjat kell fizetniük.

Az előadás címe: A veleméri Árpád-kori templom szakrális geometriája és képi üzenetei

A veleméri Árpád-kori templom szinte páratlan módon még eredeti alakjában  áll, elkerülték a lényeges átalakítások, valamint első és egyetlen, 1377-ből  származó kifestése jó állapotban fennmaradt. Fénytemplomnak készült, mint  számos Árpád-kori templomunk, itt azonban ez, hála az eredeti állapotoknak,  még igazolható. A fény járása jelöli ki az épület legfontosabb méreteit, és  a  kiemelt időpontokban - napéjegyenlőségekkor és napfordulókkor, valamint  délben - érdekes jelenségekkel mutatja meg magát. Aquila János, a templom  kifestője kiváló ismerője volt a fényjárásnak, és képeit úgy alkotta meg,  hogy a fény olvassa, értelmezze azokat. A freskókon a mának is szóló,  rendkívül mély és magvas üzenetek sorakoznak, melyek elolvasásában kíván  segíteni az előadás.

 

Az előadó művei:

A magyar Szent Korona
A Képes Krónika miniatúráinak átfogó elemzése
Az Őrség Árpád-kori templomai

Szervező: Vas-Vár Örökség Népfőiskola

 

Mentés

 

A Kolostori Esték keretében sorozatot indítunk "Jubiláló szerzetesrendek" címmel.
A tervek szerint az idei félévben a ferences, a premontrei és a pálos rendet mutatjuk be egy-egy előadás keretében.
 
Az első előadásra október 15-én, csütörtökön délután 17 órakor kerül sor, ahol Sill Aba Ferenc szombathelyi ferences atya tart előadást "A ferences rend 800 éve" címmel.
 
 
Szervezők:
Domonkos Kolostor Alapítvány
Telefon: 94/573-220; Villámposta: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
 
Vas-Vár Örökség Népfőiskola
Telefon: 30/501-8997; Villámposta: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
 
A Magyar Ferences Rend honlapja: http://www.ofm.hu/
 

Mentés

Október 8-án Molnár V. József,  a Vas-Vár Örökség Népfőiskola  és a  Rege Egyesület Magyarok Nagyasszonya szertartást tart Vasváron a Szentkúton.
 
A szertartás rendje közös ima és fohászkodás, hol Nagyasszonyunk hathatós közbenjárását kérjük Kárpáthazánk felemelkedéséért, felemeléséért. A szertartáson résztvevők gyertyát, fáklyát, nemzeti szalagot hozzanak magukkal.
 
A szertartás 18 órakor kezdődik a római katolikus templomnál, ahonnan gyalog vonulunk a Szentkúthoz.
 
Mindenkit szeretettel várnak a szervezők.

Október 1-én Molnár V. József tart előadást Vasváron 18 órakor a Vaskapu Fogadóban.

Az előadás címe: Egész-ség

Az ember viszonya a társadalommal és a teremtett élő mindenekkel.

Mentés

Szeptember 19-én, szombaton, délután 3 órakor ismét gyógynövényismereti túrát tartunk.
Helyszín: Szentkút kápolna, VasvárRossz idő esetén a túra helyett ugyanebben az időpontban a Vaskapu fogadóban találkozunk, ahol Fülöp Zoltán biokertésszel a gyógynövényekről, felhasználásukról, kertészeti alkalmazásukról beszélgetünk, elsősorban az ebben az évszakban gyűjthető gyógynövényekre fókuszálva.

Mindenkit szeretettel várunk!

Érdeklődni lehet: Kiss-Szabó Edina (mobil:30/476 72 08) 

Mentés

Nagyboldogasszony, Szűz Mária mennybevételének ünnepe, a vasvári templomban ekkor van az egyik búcsúünnep.

Szent István királyunk e napon ajánlotta Magyarországot Szűz Mária oltalmába. Ezért nevezzük őt Magyarország égi pártfogójának, vagyis Patrona Hungariae-nak. Szent királyunk 1038-ban Nagyboldogasszony napján hunyt el.

Az ünnepről bővebben itt lehet olvasni.

Augusztus 15-én, szombaton 11:00-kor Németh Zsolt fizikus tart előadást a veleméri Árpád-kori templomban a templom arányrendszeréről és freskóinak értelmezéséről.

Az előadó művei:
A magyar Szent Korona
A Képes Krónika miniatúráinak átfogó elemzése
Az Őrség Árpád-kori templomai

Támogatók

 

Vasvár Város Önkormányzata
 
Nagy Gáspár Kulturális Központ
 

Galambos István

 

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Ajánló

Búzaszem – film

Magyar Nyugat Könyvkiadó

 

 

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés